dekorüvegek


abstract

Az üvegfelület dombornyomott hatású, különböző nagyságú és elrendezésű modern téglalap mintázatú („gyémánt csiszolás“ jellegű). Az üveg átereszti a fényt, de a külvilágból pontosan semmi sem látható, csak torzított színek es formák.

 

altdeutsch

Az üvegfelület vízszintes művészi, modern jellegű belső marásokat es buborékokat tartalmaz,melyek elhelyezkedése és nagysága változó a felületen. Az üveg átereszti a fényt. A külvilág formái és színei kissé torzítottan látszódnak.

altdeutsch barna

Az üvegfelület művészi jellegű, modern esőáztatta hatású. Az üveg tompán ereszti át a fényt, mivel az üveg kissé barnásan színezett. A külvilág formái torzítottan látszódnak.

antique barna

Az üvegfelület egyszerűbb belső, változékony elrendezésű, nem sűrűn elhelyezkedő marásokat tartalmaz, mely kissé barnásan színezett. Ezáltal a külvilág színei is kissé barnábbra színezettek és az üveg fényáteresztő képessége is csökken, ám a külvilág formái szinte pontosan látszódnak. atlantic

Az üvegfelület különböző méretű és nem pontosan ugyanolyan nagyságú, összefüggő, dombornyomott virágszirom mintázatból áll. A virágszirmok közepe vonalakkal vannak kitöltve, ezáltal teljesen kizárva a külvilág formáit, így a színek es formák teljesen torzítottan látszódnak át.

chinchilla

Az üvegfelület kis apro, változékony elrendezésű, surun elhelyezkedo vonalakat tartalmaz, mely igy “szoros” hatast ad a felületnek. Az üveg fényatereszto képessége a suru minta miatt kissebb, es a külvilág formai es színei erosen torzitottan látszódnak csak at.

chinchilla barna

Az üvegfelület kis apró, változékony elrendezésű, sűrűn elhelyezkedő vonalakat tartalmaz, mely így “szőrös” hatást ad a felületnek. Az üveg kissé barnán színezett, ezáltal a külvilág színei is kissé barnábbnak látszanak, es az üveg fényáteresztő képessége is csökken. A külvilág formai erősen torzítottan látszódnak csak át.

crepi

Az üveg dombornyomott, szivacs hatású felületbol all. Az üveg fényatereszto képessége a suru mintazat miatt kissebb, es a külvilág formai es színei erosen torzitottan látszódnak csak at. delta

Az üveg érhálózat szerű, változékony elrendezésű, dombornyomott vonalakat tartalmaz, melyek között színtén dombornyomott kristályos jellegű üveg helyezkedik el. Ezáltal az üveg fényáteresztő képessége csökken, és a külvilág formái és színei torzítottan szűrődnek át.

delta matt

Az üveg érhálózat szerű, váltakozó elrendezésű, dombornyomott vonalakat tartalmaz, melyek között matt üveg helyezkedik el. Ezáltal az üveg fényáteresztő képessége csökken, és a külvilág formái és színei teljesen torzítottan szűrődnek át.

flutes

Az üveg tört, vízszintes csíkos felületű, mely a külvilág formáit tükröződésszerűen vetíti át, ám a színek nem torzulnak. Az üveg fényáteresztő képessége kissé csökken.

flutes homokfúvott

Az üveg homokfúvott, ködös hatású és eső áztatta jellegű csíkokból áll, mely különböző csíkok egymást követik és ugyanolyan szélességben. Az üveg fényáteresztő képessége csökkentett, a külvilág formai es színei csak az eső áztatta csíkokon látszódnak kissé torzítottan át. float matt

Az üveg ködös hatású, matt felületű. Ezáltal az üveg fényáteresztő képessége jelentősen csökken, es a külvilág formái es színei teljesen torzítottan szűrődnek át.

katedrál

Ez az üveg is művészi, olajfestmény hatású, ami által a külvilág színeit es formáit is ennek megfelelően, festményszerűen torzítja el. Az üveg fényáteresztő képessége csökkentett.

katedrál sárga

Az üveg igazan művészi, olajfestmény hatású, sárgásra színezett, ezáltal a külvilág színei is kissé sárgásabbnak látszanak. A mintázat a külvilág formáit festményszerűen torzítja el. Az üveg fényáteresztő képessége csökkentett.

kura

Az üvegfelület jeges hatású, dombornyomott mintázatú. Az üveg fényáteresztő képessége csökkentett, a külvilág formai es színei torzítottan látszódnak át. kura barna

Az üvegfelület jeges hatású, dombornyomott mintázatú. Az üveg kissé barnán színezett, ezáltal a külvilág színei is kissé barnábbnak látszanak, es az üveg fényáteresztő képessége is csökken. A külvilág formai erősen torzítottan látszódnak csak át.

listral

Az üvegfelület szitahatású, egyszerű, modern jellegű. Az üveg fényáteresztő képessége korlátozott, a külvilág formái és színei torzítottan látszódnak át. 

master carrée

Az üvegfelület szitahatású alapból áll, melyen ugyanolyan közönként egyen méretű átlátszó kisebb szabályos négyzetek helyezkednek el, melyek igazán modern jelleget ad a felületnek. Az üveg fényáteresztő képessége csökkentett, a külvilág formái es színei torzítottan látszódnak át. 

master ligne

Az üvegfelület szitahatású alapból áll, melyen ugyanolyan közönként egyen szélességű átlátszó csíkok helyezkednek el, melyek igazán modern jelleget adnak a felületnek. Az üveg fényáteresztő képessége csökkentett, a külvilág formái es színei torzítottan látszódnak át. master point

Az üvegfelület szabályos kicsi buborékokat tartalmaz, melyek függőleges vonalszerű hatást keltenek. Az üveg fényáteresztő képessége csökkentett, a külvilág formai es színei teljesen torzítottan látszódnak át.

master ray

Az üvegfelület homokfúvott alapból áll, melyen függőleges átlátszó vékony hosszúkás téglalapok szabályosan helyezkednek el, ami modern jelleget ad a felületnek. Az üveg fényáteresztő képessége csökkentett, a külvilág formái és színei torzítottan látszódnak át. . 

niagara

Az üvegfelület absztrakt, vízesés szerű dombornyomott mintázatú. Az üveg fényáteresztő képessége csökkentett, a külvilág formai es színei teljesen torzítottan látszódnak át. . 

old bruges

Az üvegfelület egyszerű, füstös hatású. Az üveg fényáteresztő képessége enyhén csökkentett, a külvilág formái és színei szinte csak minimális torzulással látszódnak át. screen

Az üvegfelület vízszintes es függőleges vékony, egyenes vonalakból áll, melyek sűrű elhelyezkedése „szövött“ anyag hatását keltik. A vonalak kissé tompábbak , mint az előző Point-S típusnál. Az üveg fényáteresztő képessége csökkentett, a külvilág formái es színei teljesen homályosan látszódnak át.

silvit

Az üvegfelület márványos hatású, elegáns jellegű. Az üveg fényáteresztő képessége csökkentett, a külvilág formái és színei homályosan látszódnak át. 

silvit barna

Az üvegfelület márványos hatású, elegáns jellegű. Az üveg barnán színezett, ezáltal a külvilág színei is kissé barnábbnak látszanak, és az üveg fényáteresztő képessége is csökken. A külvilág formai torzítottan látszódnak csak át.

thela

Az üvegfelület régies jellegű, szövött anyag hatását kelti (a vonalak nem olyan szabályosan egyenesek, mint a Screen típusnál), ezáltal a külvilág formái es színei festményszerűen látszódnak át rajta. Az üveg fényáteresztő képessége csökkentett.waterdrop

Az üveg vizes hatású, dombornyomott felületű. Az üveg fényáteresztő képessége csökkentett, a külvilág formai es színei teljesen homályosan látszódnak át.. 

biztonsági üvegek

hanggátló üvegek

napvédő üvegek


Mit érdemes tudni a biztonsági üvegről?

● A behatolás elleni védelem ben játszik fontos szerepet, mert a behatolóval szembeni ellenállása magasabb a síma üvegnél.

● Erőhatásra nem törik ki, hanem "pókhálósódik", így nem marad az épület üveg nélkül.

● Amennyiben erőhatás éri az üveget az nem szilánkosan törik, hanem az üvegdarabok a helyükön maradnak, védve az ablak használóját a vágásos sérülésektől.

● Zajcsökkentő és UV sugárzás elleni védelme magas.

Hogyan készük a biztonsági üveg?

A biztonsági üveg attól különbözik a síma kétrétegű szigetelt üvegtől, hogy a külső üvegréteg egy dupla üveg. A két tiszta üveget állandó kötéssel ragasztanak össze, de előtte a két réteg közé helyeznek egy polivinil-butil (PVB) 0,32 mm vastag biztonsági fóliát. Majd magas hőmérsékleten, nagy nyomással összepréselik a két üveget a közte lévő PVB fóliával. Majd, mint a kétrétegű üveg esetében távtartóval szerelik és a másik (belső) üvegréteg felhelyezése előtt argonnal dúsítják. Így készül a biztonsági hőszigetelt üveg.

Biztonsági üveg rétegrendje

Kömmerling ablakok esetében a következő biztonsági üveg rétegrenddel találkozhatunk:

● 3.3.1= 2 db 3mm-es float üveg között 1 db biztonsági fólia

● 4.4.1= 2 db 4mm-es float üveg között 1 db biztonsági fólia

● 4.4.2= 2 db 4mm-es float üveg között 2 db biztonsági fólia

 

Hanggátló üveg

Hang szintjének csökkentése

Tudni érdemes, hogy minél magasabb egy üveg lég hanggátlási tényezője (Rw) annál nagyobb hatással szűri meg a káros zajokat. A lég hanggátlás mértékegysége a dB. Több változata létezik a hangszigetelésnek. Egyszerű mód, ha az üveg vastagságát növeljük vagy egymástól eltérő üvegvastagságot alkalmazunk a rétegekben. Ezen üvegek rezonanciája ugyanis eltérő, így változtatják meg a hang terjedését. További lehetőség a két üveg közti légrés növelése, ami szintén gátolja a hang által okozott üvegrezonanciát.

Az általában leggyakrabban alkalmazott 24 mm vastag kétrétegű üveg (argonnal töltve) hanggátló értéke: Rw: 32 dB

Ha mást nem csinálunk csupán 24 mm üveg esetén 6-14-4 mm rétegrendet váltunk, abban az esetben az Rw értéke 36 dB lesz.

Természetesen itt még nem hanggátló üvegről beszélünk, csupán hangátbocsátási értéket javítunk!

Hanggátló (SC) üveg

Az igazi hanggátlás egy speciális eltérő sűrűségű fóliának köszönhető. A fólia a két egymásra ragasztott üvegfelület között található. Segítségével a két üveg közti rezonancia nem adódik át, hanem az SC (Sound Control) fólia jelentősen eltéríti azt.

 

Edzett ESG üveg

 

Edzett üveg egy üveggyártási technológia végterméke. A kész üveg nagy ellenálló képessége az üvegfelületben maradó feszültségének köszönhető. Alkalmazása ma nem csupán az építészetben található, hanem lakberendezési tárgyaink is készülnek ESG - edzett üvegből.

 

Az ESG üveg gyártása alkalmával a kész előre gyártott síküveget felhevítik hozzávetőlegesen 650-660 Celsius fokra, majd gyorsan lehűtik. Az üveg egy fokozott szilárdsági értékű üvegfelület lesz és az esetleges törése esetén nem szilánkosra törik, mint a síküveg, nem pókhálósodik, mint a biztonsági üveg, hanem apró darabokra törik "kirobban", az üvegben lévő belső feszültség miatt, amit az eljárás során keletkező nikkelszulfitok okoznak. Az üveg törése szúró vagy vágó sérülést nem okoz.

Az ESG üveg nyomószilárdsága akár tízszerese is lehet a húzószilárdságának. Az üveget amikor nyomás éri, akkor a húzott oldalon a nyomófeszültség lecsökken és ez után tud kialakulni az üveg törését eredményező húzófeszültség. Az üveg meghatározott méretezésen belül terhelhető.