F.A.Q.-Gyakori kérdések


Hogyan válasszunk ablakot?

 

Az ablakok kiválasztása hosszú évekre szóló döntés. A következőkben általános, könnyen érthető, értelmezhető tanácsot kívánunk adni az ablakok kiválasztásához.

Üvegezés: Az ablak legnagyobb felülete az üveg! Mivel az ablakaink legfontosabb funkciója a hőszigetelés, rendkívül fontos a megfelelő üveg kiválasztása.

A hőszigetelő képesség egyik kulcs mérőszáma az un. „K” érték, amely az üveg hő áteresztését mutatja meg. Minél kisebb a „K” érték, annál jobb az üveg hőszigetelő képessége, annál nagyobb az energia megtakarítás. A legkiválóbb argongázzal töltött üvegek K=1.1 értékkel rendelkeznek. Az európai normáknak való megfeleléshez legalább K=1.4-es üvegezés szükséges. Vásárlás előtt győződjön meg az üveg „K” értékéről!! Minél kisebb a „K” érték, annál jobb a hőszigetelés!

Nagyon fontos jellemző az  „U" érték. Ez határozza meg a teljes ablakfelület ( üvegek+szárnyak+tokok ) hőáteresztési mutatóját. Hiába jó az üveg hőszigetelési funkciója, amennyiben a tok és a szárny mindezekkel nem bír.

Vasalat, zárrendszer: Ablakaink biztonságos, kényelmes, tartós használatának egyik alapja a vasalat. A modern ablakok zárrendszere több célnak is megfelel. A kiváló ablakok zárrendszere az alapon kívül a következő funkciókkal rendelkezik. Hibás működtetés gátló: a biztonságos használat alapja! Megakadályozza a kilincs helytelen használatából eredő ablak kiesését. Résszellőztető funkció: lehetővé teszi a mérsékelt szellőztetést az ablak nyitása nélkül. Kiemelés gátló: betörés elleni alapvédelem. Meggátolja, hogy a bukó funkcióban lévő ablak kiemelhető legyen.  Profil: Az utóbbi évtizedben egyre szélesebb körben terjedtek el a műanyag profilú ablakok kedvező árfekvésük, könnyű kezelhetőségük miatt. A profilnak nagyon erősnek kell lenni. Célszerű úgynevezett zártszelvényes, az egész ablakon körbefutó vasalattal ellátott terméket választani. Az üzletekben a metszeteken kiválóan ellenőrizhető a merevítő vasalat. Az U alakú merevítés helyett célszerű a négyzet alakú horganyzott acél merevítéssel ellátott ablakot választani. A műanyag nyílászárók általában „túl tökéletesen zárnak”, így a lakást nem engedik a párától megszabadulni.

mikroszellőztetés könnyít a helyzeten! A legjobb minőségű ablakokon a körbefutó gumitömítésen a gyártás során „szellőző rést” hagynak, mely a helységek egészséges levegőcseréjét biztosítja.


Mi a CSOK - Családi Otthon Teremtési Kedvezmény?

 

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) biztosítási jogviszonyhoz kötött (fontos, hogy az igénylő köztartozásmentes adózó legyen!), gyermekes vagy gyermeket vállaló családok számára igényelhető juttatás Igénybe vehető új lakás vásárlásához vagy építéséhez, használt lakás vásárlásához, vagy lakásbővítéshez egyaránt További kedvező változtatás, hogy a kormány a lakásépítés áfáját 4 évre 5 százalékra csökkenti ( államtól kell visszaigényelni ) Ki igényelheti a CSOK-ot? Igényelhetik házaspárok, élettársak, egyedülállók, akiknek egy vagy több gyermeke van (a magzat is gyermeknek számít a 24. terhességi hét betöltésétől), illetve azok a 40 év alatti házaspárok (elég, ha az egyik fél 40 év alatti, és az igénylés pillanata számít), akik a meglévő gyermekek számától függetlenül még legfeljebb két gyermeket vállalnak Az igénylőnek (házastársak esetén legalább az egyik félnek) bejelentett, minimum fél éve (180 nap) fennálló társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie, számít a CSED, a GYED, de a GYES nem, ahogy a közmunka sem! Emellett a három gyermek után, új lakás építése vagy vásárlása esetén igényelhető 10.000.000 forint igényléséhez igazolni kell 2 évi egészségügyi biztosítotti jogviszonyt Fontos, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt csak az a személy igényelheti, akinek nevén (valamit házastársa, gyermeke nevén) nincs ingatlan, kivételt képez ez alól, ha lakásbővítés céljából kéri valaki a támogatást, illetve az, ha lakáscsere esetén a csereszerződés tárgyát képező lakásról van szó. Fontos továbbá, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt nem lehet felhasználni rokontól való lakás/ház vásárlására, valamint ha valaki 5 éven belül értékesített ingatlant, annak vételáránál olcsóbb lakást nem vásárolhat. eddig 16 év volt a gyermekkorhatár, ami után igénybe lehetett venni, ez kitolódik 20 évre, s ez még a felsőoktatásban tanulóknál további 5 évvel tolható örökbefogadással történő családbővítés esetén is igényelhető a CSOK a házastársak egyike sem követett el gazdasági bűncselekményt új lakás építésnek minősül az emeletráépítés, és a tetőtérbeépítés is gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő 1 gyermek esetében 4 év, 2 gyermek esetében 8 év, 3 gyermek esetében 10 év Hol igényelhetem a CSOK-ot? az igénylést hitelintézethez (jelzáloghitel intézetek, kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek) kell benyújtani. (A Citibanknál és CIB banknál egyelőre nem működik a CSOK-program, a többi banknál igen.) A bankfiókokban részletes tájékoztatást nyújtanak az igénylés feltételeiről, a beszerzendő papírokról, ügymenetről. Általában ennek díja változó, de maximum 30.000 Ft.


Gyártanak még 3 kamrás műanyag ablakokat?

 

A megváltozott gyakran szélsőséges időjárási viszonyok miatt megváltoztak a műanyag nyílászárókkal szembeni követelmények is. A háromkamrás műanyag ablakok profilmélysége 50 milliméter volt, amibe az akkoriban standard k=1.4 hőszigetelési értéket képviselő vékonyabb kétrétegű üveg belefért. Azóta az elvárás a minimum k=1,1 ami csak 4mm üveg+16mm argongáz+4mm üveg rétegrenddel azaz 24 mm vastagsággal biztosítható. Ehhez viszont a háromkamrás ablakoknál használt 50 mm-es tokmélység nem volt elegendő. A műanyag ablak piac mennyiségi és minőségi fejlődésének következtében a háromkamrás ablakokat felváltották az öt-hat-hétkamrás műanyag ablakok.


Mi az a Low-E üveg és mit jelent?

 

A Low-e lágyfém bevonatot jelent. A régi egyrétegű üvegezést felváltotta a többrétegű hőszigetelt üvegezés. Majd a házakon, irodaházakon lévő üvegfelületeket az építészeti tzervezés folyamatosan növelte a több fény és szép panoráma érdekében. Ez magával hozta az újabb üvegezési innovációt és a hőszigetelt üveget fokozott hőszigeteléssel látták el. Az argongázzal töltött terek mellett fontos szerep jutott a low-e fóliának is aminek az eredménye egyértelműen látszik az alábbi összehasonlító számokból.

Hőszigetelt üveg hőátbocsátási tényezője - Ug:  2.8 W/m2K

Lágyfém bevonatos hőszigetelt üveg hőátbocsátási tényezője - Ug:1.4 W/m2K

Lágyfém bevonatos hőszigetelt üveg + argon hőátbocsátási tényezője - Ug:1.0 W/m2K

Lágyfém bevonatos hőszigetelt 3 rétegű üveg + argon hőátbocsátási tényezője - Ug: (akár) 0.5 W/m2K 

A Low-e (alacsony sugárzási értékkel bíró) bevonat egy nagyon vékony, átlátszó fémfólia. A bevonat az ablak belső rétegének külső felén helyezik el. Érdemes tudni, hogy a hideg levegő érkezése a külső üvegről a belső üvegfelület fele áramlik. A 4 mm vastag üveg már melegíti a levegőt. A két üvegréteg közé töltött gyenge reakcióképességgel bíró argon gáz tovább melegíti, majd a lágyfém bevonat szinte megszünteti e hideg levegő bejutását a lásba. A meleg levegő esetében is ez a képlet. UV sugárzás ellen is védelmet biztosít a low-e bevonat. A lakásba lévő meleget pedig természetesen nem engedi ki a fokozottan hőszigetelt üveg, mert a low-e lágyfém bevonat visszaveri a meleg levegőt és az argon legyengíti a levegő külső üvegfelületre való jutását.


Mi az a meleg perem és mit jelent?

 

 

Miért fontos a távtartó anyaga? Lakások ezreiben tapasztalható, hogy a kinti hideg és a benti meleg hatására a pára lecsapódik az ablakunk üvegén. Mindez azért tapasztalható, mert a hő próbál a legkönnyebb irányba (hőhíd)  távozni, ami általában a nyílászáró üvegezési pontja. Egy háromrétegű üveggel még komolyabban fokozhatjuk lakásunk hőszigetelését.

Viszont háromrétegű üveg esetében érdemes már melegperemes üveg távtartókkal szerelt ablaküveget vásárolni, mert a jobb hőszigetelési képesség érdekében akár 0.2 W/m2K értékkel csökkenthető a hő megtakarítás. A meleg peremes távtartó nem fémből készül, hanem általában műanyagból. A műanyag reakcióképessége igen gyenge. Ezáltal a hőt nem viszi át egyik üvegről a másikra, elkerülve a hőhid hatást.

Hagyományos alumínium távtartó hő átbocsátása: 15 W/m2K, míg a.meleg peremes távtartó hő átbocsátása: 0.17 W/m2K. Tehát legfontosabb hatása a meleg peremes üvegnek, hogy a hőt nem viszi át egyik üvegfelületről a másikra, így a páralecsapódást és az ez ezáltal okozott gombásodást meggátolja. Másik hatása a hő megtakarítás, ami az energiaszámlában jelentkezik.


Mi a vasalat és mik a funkciói?

 

Ablakaink biztonságos, kényelmes, tartós használatának egyik alapja a vasalat azaz a zárrendszer. A vasalat típusától függ a nyílászáró nyitási módja (nyíló, nyíló-bukó, toló-bukó, stb.). A vasalat teszi könnyűvé, vagy pont nehézkessé a kezelhetőséget, valamint a biztonságért is ez felel, ezért is fontos, hogy minőségi vasalatot válasszunk. A modern ablakok zárrendszere több célnak is megfelel és a következő funkciókkal rendelkezik.

Hibás működtetés gátló, a biztonságos használat alapja.

A hibásműködtetés gátló a vasalat azon eleme, mely megakadályozza, hogy a műanyag ablakot bukó helyzetből véletlenszerűen  nyitott helyzetbe állítsuk . Általa elkerülhető, hogy az ablak egyszerre legyen bukó, illetve nyitott állapotban. 

Résszellőztető funkció

Lehetővé teszi a mérsékelt szellőztetést az ablak nyitása nélkül. 

A mechanikus résszellőzőt a kilincs 45 fokos elmozdításával hozhatjuk működésbe. Ebben az esetben a felső szárny 2-7 mm-t enged, így a levegő elkezdhet áramolni, ugyanakkor a műanyag nyílászáró csukott állapotban marad. 

Kiemelés gátló

Betörés elleni alapvédelem. Meggátolja, hogy a bukó funkcióban lévő ablak kiemelhető legyen.

 

 

 

 


Mi a soroló és mi a funkciója?

 

 

Az ablakbeépítések alkalmával előfordulnak esetek, amikor az ablak nem önállóan kerül be a helyére, hanem több ablakot építünk össze. Ez abból a dódhat, hogy a falnyílásunk szélresebb, mint a legyártható ablak maximális szélessége, így minden esetben több darabból kell összeépíteni a nyílászárókat. Vagy olyan erkélyfalunk van, amiben erkélyajtó és ablak(ok) található. Természetesebn ezeket nem egyben, hanem külön, külön gyártják le. De több élethelyzet van, ami csupán különböuző sorolási technikákkal és elemekkel oldható meg.

 

Leggyakrabban alaklmazott sorolók:

Rejtett soroló: Rejtett sorolót abban az esetben lehet alkalmazni, amikor több ablakot szeretnénk egymás mellé helyezni. Van eset, amikor nem gyártható le az ablak a kívánt méretbe és van eset, amikor ugyan legyártható, de pl.: a lépcsőház mérete nem engedi meg, hogy egyben felszállítható legyen a helyére. További eset, amikor egymástól eltérő méretű ablakok vagy erkélyajtó kerül egymás mellé. Ebben az esetben is rejtett sorolót alkalmaznak.

A rejtett soroló egy vékony műanyag "léc", ami a műanyag ablak tokjában foglal helyet. Rejtett soroló fogadására a tokot gyárilag készítik elő.

H-soroló

Rejtett soroló helyett lehet alkalmazni még "H" sorolót, ami ugyan azt a feladatot látja el, csupán az ablak vagy erkélyfal külső és belső részén egy 16 mm széles díszcsík lesz látható.

Merevítő más néven statikai soroló

Ezt a típust abban az esetbe ajánlatos alkalmazni, amikor nagyobb szerkezetek kerülnek egymás mellé. Olyan erkélyfal összeszerelésénél ajánlott merevítő sorolót alkalmazni, ahol az összeillesztett szerkezetek magassága meghaladja a 210 cm-t.

A merevítő soroló alkalmazására azért van szükség, mert a magas szerkezetnek a nagy a tehetetlensége. Egy a fenti méretnél is látható esetben az erkélyajtó és a mellé sorolt ablakszerkezet közé kell a sorolót használni. A soroló meggátolja a szerkezet beremegését. Túl nagy a felület, hogy egyben használható legyen bemozgás nélkül az erkélyfal. Tégla vagy beton pillért nem készíthetünk, ezért egy tömör acélvasat kell használni, ami megfelelően és hosszú távon nyújt masszív megoldást számunkra.

Csak rejtett sorolóval kapcsolni a szerkezeteket bizonyos méret felett nagyon veszélyes lehet! Sokan sajnos nem számolnak ajánlatukban merevítő sorolóva, mert az már az ár emelkedését okozza! A merevítő soroló alkalmazásánál az erkélyfal külső részén egy műanyag kúpforma látszódik.

90 fokos soroló

A 90 fokos sorolót akkor alkalmaznak, amikor két ablak vagy ajtó egymás mellett 90 fokos szöget zár be. Leggyakrabban teraszok, télikertek építésénél használják, amikor a sarokra nem készítenek pillért, hanem egy ilyen acélmerevítést tartalmazó sorolási technikával oldják meg a problémát.

135 fokos soroló

Ezt a sorolást is hasonló módon használják, mint a 90 fokos sorolót. Csupán itt nem 90, hanem 135 fokot zár be a soroló. Alkalmazása igen ritka.

Szögsoroló

A 135 fokos sorolót váltotta ki, mert kiváltotta ezt a típust a szögsoroló. Itt olyan szögbe lehet a sorolót beállítani, amit a szerkezetet megkövetel.


Mit jelent a bontás nélküli csere, azaz tokba építés, ablakbeépítés meglévő tokba?

A nyílászáró bontás nélküli cseréje esetén a régi tokba kerül beépítésre az új nyílászáró. Nincs szükség kőművesmunkára, mivel az új ablak és a tok közötti hézag szigetelésre kerül, majd ez a szigetelőréteg lesz elfedve egy műanyag takaróléccel.

Előnye: Nem igényel kőműves munkát, azaz hamarabb készen van, kevésbé koszos és kedvezőbb az ára.

Hátránya: A régi tok mögött rejlő esetleges hibák megmaradnak és az új ablak kisebb lesz mint a régi.

 

Mi a légkamra?

A légkamrák száma azt mutatja, hogy a műanyag nyílászárok tok és szárnyprofiljában hány kamra található elkülönítve. Ez fokozza a profil hőszigetelését, tehát minél több a légkamra, annál jobb a hőszigetelés. Fontos, hogy a kamraszám növelése a beépítési mélység növelésével is járjon.

 

Mitől vetemedhet az ablak?

Elsősorban a melegtől és a hidegtől. 

A zsanérokon található állító csavarokkal tökéletesen egymáshoz lehet igazítani a tokot és a szárnyat. Ha ezt nem lehet megoldani, és a beállítástól függetlenül szorul az ablak, akkor nem a hőmérséklet miatt vetemedik az ablak. A műanyagnak is viszonylag nagy a hőtágulása. A gyártás során ezt is figyelembe veszik, így a szárny és a tok egymáshoz viszonyított mérete ennek tudatában kerül kiszámításra. Nyáron a fehér profilok akár +50 celsius fokig is felmelegedhetnek. A színesek hőmérséklete pedig elérheti a +70 fokot is. Télen viszont akár a -20 foknál hidegebb külső hőmérséklet mellett is el kell látniuk feladatukat. Persze ezek az értékek csak a külső oldalra vonatkoznak, hiszen a lakás felőli oldalon belülről, egész évben 18-25 fok közötti a hőmérsékletük. Ilyen szélsőséges hőmérsékletkülönbségek okozta vetemedés miatt kerül az ablakokba az acélmerevítés. Ezért fontos a merevítéshez használt anyag vastagsága, az idom formája és a benne lévő hajlítások száma, ami a kellő merevséget fogja biztosítani a szerkezetnek.

Sajnos ma általános gyakorlat az ablakgyártó cégeknél, hogy ott próbálnak meg spórolni, ahol a megrendelő nem látja, vagy ahol nem tudja ellenőrizni, tehát elsősorban a belső merevítőkön, azok rögzítésén és a vasalatokon. 

A merevítésnek nem elég csak benne lennie a profilban, hanem ahhoz maximum 30 centiméterenként hozzá is kell csavarozni, mivel a merevítés nem csak a hőtágulás okozta elmozdulásokat akadályozza meg, hanem kellő stabilitást kell biztosítania az üvegszerkezetet megtartó szárnynak, és az üvegezett ablakszárnyat megtartó toknak.  Az üvegezés súlya 20-36 kg / m2, az üvegszerkezet függvényében. (Biztonsági üvegek akár 50 kg/m2 súlyúak is lehetnek.) Tehát amikor egy 150X150-es ablak szárnyát becsapja vagy éppen kivágja a huzat, akkor 45-85 kg vagy biztonsági üvegeknél 100 kg feletti lendülő tömeget kell megtartania a merevítésnek.

Vasmerevítés

A nyílászáró belső merevítése és annak alakja profilonként változhat, de a bejárati ajtóba mindenképpen zártszelvényt kérjünk, min, 1,5 mm falvastagsággal. A vasmerevítés minél vastagabb, annál jobb az ablak statikája, a PVC nyílászárók minőségét leginkább a merevítés vastagságán lehet lemérni. Nem ajánlatos vasmerevítés nélküli ablakot vásárolni, mert …!

 

Hogyan készülnek a színes műanyag ablakok?

A színes műanyag ablakok úgy készülnek, hogy a fóliával megegyező színű műanyagból gyártják az ablak profilját is. Így ha véletlenül sérülne az ablak, akkor sem észrevehető a hiba, vagy ha igen, akkor az már a szerkezetet is érinti, így nem esztétikai okból szükséges a nyílászáró újragyártása.

Szállításhoz a nyílászárókat egyesével becsomagolják, így kerülve el a szállítás közben előforduló sérüléseket.

 

Mit tartalmaz egy ablak ára?

Egy nyílászáró csere alkalmával egy árajánlat sok dologból tevődik össze. 

Ezek közül a legfontosabb tételek: 

Maga a nyílászáró, párkány, takaróléc (elsősorban panellakásban szükséges), bontás-beépítési díj, szállítási díj, és a törmelék elszállításának a díja. Érdemes az árajánlat kérésekor ezekre a tételekre egyben kéri az ajánlatot, mert így elkerülhető, hogy a végső ajánlat az eredeti árajánlat kérés többszöröse legyen. 

Amennyiben nem panellakásban történik a nyílászárócsere, szükség lesz utólagos kőműves javítási munkára is. Ezt az alap árajánlat nem szokta tartalmazni, külön kérni kell. Nem minden esetben tüntetik fel az árajánlaton az Áfát, ezért érdemes erre is rákérdezni, hogy ne érje meglepetés.

Amit az árajánlatnak alapesetben tartalmaznia kell:

Az ablaktok árát

Az ablakszárny árát

az üveg árát

a vasalatok árát

a kilincsek árát

Miket kell összehasonlítani az árajánlatokban?

Fontos, figyelembe venni a nyílászárók műszaki tartalmát. (pl. kamrák száma, profilmélység, üvegezés, vasalatrendszer, üveg K tényezője...stb. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy rendelkezik-e a nyílászáró megfelelő minősítésekkel. A feltűnően olcsó ajánlatok a legritkább esetben jelentenek jó minőséget! Érdemes elmenni a kiválasztott cég bemutatótermébe és megnézni a referenciákt.

 

Kell e fizetni előleget?

Igen, ami megrendeléskor készpénzben vagy átutalással egyenlíthető ki. A vállalkozói szerződés aláírása és az előleg befizetése együttesen szükséges a megrendelés elindításához, az előleg nálunk – megegyezés szerint – a bruttó végösszeg 30-50%-a. A végösszeg a munka befejezésekor, az átvételt követően a helyszínen fizetendő.

 

Milyen beszerelési határidőre lehet számítatni?

Standard fehér nyílászáró gyártása, ami nem íves és nem is alakos (háromszög trapéz vagy sokszög) normál üvegezéssel (nem ólom vagy díszüveg), 1-3 hetet vesz igénybe a megrendeléstől számítva. Színes ablakok gyártása 3-5 hét, íves fehér ablakok 2-4 hét, íves színes ablakoknál pedig 4-6 hétre gyártási idővel lehet számolni. Az elkészült termékeket többnyire a gyártás utáni héten szereljük be.

 

Mennyi helyre van szükség a helyiségben az ablakcseréhez?

Általában elegendő az ablak előtt 1 m széles sávot szabadon hagyni.

 

Mennyi kosszal jár az ablakcsere?

Ezek a munkálatok sajnos kosszal, porral járnak, munkatársaink igyekeznek a cserét a leginkább körültekintő módon végezni, és a munkának takarítással van vége, de az ablakcsere sok port hagy maga után, ezért egy alapos takarítást igényel majd az érintett helyiség. A kanapét, székeket, könyvespolcot, hi-fi, tv, cd gyűjteményt érdemes letakarni.

 

Be kell-e állítani az ablakokat szerelés után?

Igen az ablakok hajlamosak „megereszkedésre” ez főként abból adódik, hogy az üveg nagy súlya miatt a vasalat és tok rögzítő csavarok picit engednek, ezt célszerű megvárni, míg megtörténik és utána beállítani, mivel csak a használatban lévő ablakok „lógnak meg” ezért ez a folyamat egy nem használt ablakoknál akár egy évig is eltarthat.

 

Garancia

Cégünk az általunk gyártott forgalmazott nyílászárókra 5 év jótállást vállal ezentúl a profilgyártó cég további 15 évre szavatosságot vállal a profil elszíneződésére és vetemedésére.

 

Hogyan méretezzük a nyílászárókat új házunkon?

Nagyméretű ablakok a déli oldalon, kicsik az északi oldalon - hangzik az aranyszabály. A nagy, déli fekvésű ablakfelületeken - speciális ablak beépítésével – a besütő nap energiáját fűtésre is fordíthatja. Ezzel szemben a ház északi oldalán elegendő az ablakokat úgy méretezni, hogy a helyiségek még éppen elegendő fényt kapjanak.

 

Érdemes-e 3 rétegű üveget választani?

Két üvegtábla kevesebb hőt enged át, mint egy, ez biztosan nem meglepő. A legmodernebb hőszigetelő ablakok azonban már három üvegrétegből álnak, amelyek közé nemesgázt (argont) töltünk, így nagymértékben javul a szigetelés, ami mindenképpen energia-megtakarítást eredményez. 1,5-1,8 m2-nél nagyobb ablakfelületeknél a 3 rétegű üveget akkor is javasoljuk, ha a falak régiek, vagy nincs rajtuk megfelelő szigetelés.

 

Minden ablakcsere után jelentkezik a pára?

NEM feltétlenül, viszont ha a meglévő egyéb szerkezeteket (fal, födém) változatlanul hagyjuk, előfordulhat, hogy falnedvesedés vagy penészesedés lép fel. Ennek a magyarázata, hogy ugyan a hőhidaknál a belső falfelületi hőmérséklet nem változik, de a jobb szigetelésű nyílászáró beépítésével a szellőzés csökkeni fog. Emiatt az épület belsejében lévő nedves levegő jobban fel tud dúsulni, és hamarabb lecsapódik a hidegebb felületen, ami már nem az ablaküveg lesz! Ilyen esetekben a fal penészesedését anyagi ráfordítás nélkül csak intenzív szellőztetéssel kerülhetjük el.

 

Új lakás vásárlása/építése után párásodik az üveg

Az új épületekben a jó külső szigetelés miatt az építkezés során felhasznált anyagok kiszáradásakor keletkező pára jellemzően befelé távozik, ezért az első években jelentős párosodás figyelhető meg, ami a zárt ablakok miatt főleg a téli időszakban szembetűnő. Ezt a jelenséget szintén csak intenzív szellőztetéssel csökkenthetjük, de ahogy az épület szárad, úgy fog csökkenni a párásodás mértéke, majd fokozatosan megszűnik.

 

Párosodáskor mit tehetek?

A lehető legegyszerűbb megoldás az intenzív szellőztetés. Ehhez teljesen nyitott ablakra van szükség, úgy hogy egy másik ablak nyitásával kereszthúzatott hozunk létre. Naponta kétszer 5-10 percig szellőztessünk.

 

Mi az a higroszellöző?

Páraérzékelővel rendelkező légbevezető, amely az egyes helyiségekben a belső relatív páratartalom függvényében szabályozza a beengedett levegő mennyiségét. A szellőzőelemek egész évben optimálisan szellőztetnek, mindig csak ott és akkor, ahol és amikor szükséges. Ez a rendszer külső segédenergia nélkül működik (nem kell hozzá elem, vagy áramellátás). Lényege egy poliamid pántköteg, amely érzékeli a pára jelenlétét, és egy rugós mechanizmuson keresztül zárja vagy nyitja a levegő útját elzáró zsalukat. 35% relatív páratartalomnál kezdenek nyitni, 65%-nál már teljesen nyitott állapotban vannak. Ez a megoldás annyira megbízható, hogy gyártó cég 10 év garanciát vállal a működésére!

Higroszellőzővel megelőzhető a párásodás?

Nem, a higroszellőző egy légbevezető rendszer, ami a friss levegő bevezetésére szolgál, nem pedig a pára kivezetésére. Viszont a higroszellőző(k) egy központi szellőzőkürtővel és egy központi ventilátorral kiegészítve már megszüntethetik az erős párásodást is.

Kötelező-e a higroszellöző?

Ha nyílászárókat cserél, van kandalló és/vagy cserépkályha a lakásban, esetleg nyílt égésterű gázkészüléket, illetve konyhai szagelszívót is használ, akkor szükség van rá, mivel égéskor széndioxid termelődik ami a kéményen távozik! Ilyen esetekben szükség van légbevezetőre, ami automatikusan nyit és zár, csak akkor enged be levegőt, ha szükséges, így nem hűl le a lakás. Sokan nem törődnek ezekkel a fontos biztonsági intézkedésekkel, de komoly probléma, akár életveszélyes helyzet is adódhat abból, ha nagy mennyiségű széndioxid halmozódik fel a lakótérben. Úgy gondoljuk, hogy muszáj ezekről a veszélyforrásokról beszélni és hatékony eszközökkel megelőzni a tragédiát!  

A higro szabályozású résszellőző érzékeli a levegő páratartalmát, és annak mértéke szerint nyit, illetve zár.

Az előírás szerint nyílt égésterű gázkészülék használatakor nem elegendő a mechanikus résszellőző, a higro szabályozású résszellőzők közül pedig a kézi vezérléssel nem lezárható változat a kötelező.

 

Gumitömítés: szürke vagy fekete?

A szürke színű gumitömítés mindenképen esztétikusabb, mint a fekete, viszont a fekete gumi jóval tovább megőrzi formáját. Sok profilgyártó cég a könnyebb összeszerelés miatt belesüti a PVC gumitömítést a profilba, ezért ez a gumi már nem lesz cserélhető. Ha hosszútávra gondolkodik, mindenképen olyan profilt válasszon, amiben cserélhető a gumi!

 

Argongáz töltés

A jó minőségű hőszigetelt ablakok üvegei között nemesgázt találunk, melyek közül a legelterjedtebb az argon (az argonon kívül használnak még krypton gázt is), aminek a sűrűsége kisebb a levegőnél, ezért rosszabbul vezeti a hőt. Sokszor kérdezik a vásárlók, hogy az ablak üvege 1.0? De tudjuk-e, mit is kérdezünk? Valóban kevesen értik (nem is szükséges) mi is az 1.0 w/m2K. Ebbe nem szeretnénk most mélységében belemenni, de az 1.0-ás érték elérésében szerepet játszó argonról adunk némi információt. Az argonról érdemes annyit tudni, hogy egy színtelen és szagtalan gáz. Akit nagyon érdekel annak leírjuk, hogy vegyjeleAr és a rendszáma 18. De ennyit a kémiáról. Érdekesség még, hogy a Földön található gázok tekintetében az argon a harmadik leggyakrabban előforduló gáz, a maga 0,93%-os előfordulási arányával. Reakcióképessége nagyon gyenge, így ideális védőgáz. Az üveggyártásban ezt a képességét használják fel az argonnak. A működésének lényege, hogy az argon lelassítja vagy gátolja a külső áthűlt üveg által továbbított hideg levegő áramlását a belső üvegfelület felé. Ezáltal a külső -10 fok helyett a belső üvegfelület nem éri el ezt a hideget, ezért szigetel.

 

Eltűnik-e a gáztöltés az üvegből?

Az argon gáz azokban az esetekben „szokott” elillanni az üvegek közül, ha a kész hőszigetelő üveg távtartóját megfúrják és így töltik fel gázzal. Ilyen esetekben előfordul, hogy a dugózás nem tökéletes és elszökik a gáz. A minőségi üveggyártók ma már nem ezt a technológiát alkalmazzák, hanem az argon gázzal töltött kamrákban egyesítik az üvegeket. Ezekre az üvegekre ma már 10 év garanciát adnak. Amennyiben az üvegek között nincs argon gáz töltés, úgy ez egy 4/16/4-es üveg esetében (Low-E bevonattal) 1,4-1,5 W/m2K-es U értéket eredményez.

 

U vagy K érték

A nyílászárónak és az üvegnek mérhető fizikai jellemzői vannak. A legfontosabb ilyen jellemző az"U" érték (korábban "K" érték), amely az üvegfelületen vagy az ablakszerkezeten jelentkező hőveszteséget mutatja. Ha ez az érték (kétrétegű üveg esetén) 1,0 W/m2K, az azt jelenti, hogy jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező üveget választottunk, mivel a hőveszteség mértéke 10 Kelvin fok benti-kinti hőmérséklet különbség esetén sem haladja meg az 1,1 Wattot négyzetméterenként.Az U érték a hőátbocsátási tényező, ami megmutatja, hogy a nyílászáró egy négyzetméternyi területén egységnyi idő alatt mennyi hőenergia távozik. Mértékegysége: Watt.  Minél kisebb ez az érték, annál kedvezőbb hőszigetelés szempontjából a műanyag nyílászáró.

Az U érték több részből tevődik össze. Valószínű, hogy legtöbbször az Ug értékkel fog találkozni. Az Ug érték az üvegezés hőkibocsátásának mértékét mutatja meg. A hőszigetelésben azonban az Uf értéknek is nagy szerepe van, ami a keret hőkibocsátási értékét mutatja meg.

Ez a kettő határozza meg az Uw értéket, azaz a teljes műanyag nyílászáró várható hőkibocsátási értékét. 

Az Uw.eff a teljes műanyag ablak beépítés utáni, tényleges hőkibocsátási tényezője. 

 

mi a párkányfogadó?

Az ablak aljára pattintott, majd rácsavarozott elem, melynek fő szerepe a külső és belső könyöklők hőhíd-mentes rögzítése.

 

Mi a W/m2K?

A W/m2K az U értéket, vagyis a hőátbocsátás mértékét jelöli. Azt mutatja meg, hogy a nyílászáró mennyi hőenergiát enged át Wattban mérve, egy négyzetméternyi területen, ha a külső és a belső fal között egy Kelvin fok a különbség. Például abban az esetben, ha  az ablak U értéke (hőkibocsátási értéke) 1 W/m2K, akkor 1 m2-e 1 Wattnyi energiával fűti az utcát egy Kelvin fok különbség esetén. 

  

Mi a névleges méret?

A fogalmat a felmérés elvégzése előtt szokás használni. A nyílás méretét jelenti, melyből később levonjuk a beépítési mélységet. 

 

Mi a tokkülméret?

A nyílászáró valós mérete, másnéven: tényleges méret

 

Mit jelent az, hogy az ablak jobbos/balos, és honnan állapíthatom meg ezt?

Az, hogy az ablak jobbos vagy balos, a műanyag ablak nyitásának az irányát jelöli. 

A nyitásiányt a következőképpen állapíthatjuk meg. 

Abban az esetben, ha a műanyag ablak befelé nyílik, akkor a belső oldalon szemebeállunk az ablakkal, és megnézzük, hogy melyik oldalon található a zsanér, és melyiken a kilincs. Amennyiben a zsanér a bal oldalon van, a kilincs pedig a jobb oldalon, akkor az ablak balos. Fordított esetben jobbos. 

A kifelé nyíló ablakok esetében a nyitásirányt a külső oldallal szembehelyezkedve kell megállapítani. 

 

Az ablak beépítése után sokat kell takarítani?

A nyílászárók beépítése során mindenképpen marad takarítanivaló. Ennek mértékét csökkentheti, ha az érintett szobában letakarja a bútorokat, elektronikai berendezéseket. Érdemes a padlót is lefedni, például hullámpapírral. 

 

Télen is lehet nyílászárót cserélni? 

Télen is lehetséges a nyílászárók cseréje, - 5 Celsius fokig. A változást azonnal érzékelni fogja, és az adott fűtésszezontól kezdve 20-30%-ot takaríthat meg költségeiből.

  

Mennyi idő alatt végezhető el az ablakcsere?

Az ablakcsere általában pár óra alatt elvégezhető, többszintes családi házak teljes ablakcseréje is kivitelezhető 2 nap alatt .

Ezt természetesen módosíthatja, hogy hány ablakról van szó, illetve az, hogy a párkányt, a takarólécet, a redőnyt stb. is beleértjük-e. 

Nyílászáró csere esetén, megegyezés szerint, külön díj fejében, elszállítjuk a korábbi ablakokat és ajtókat. 

 

A Energiaosztály

Az energiaosztályok jelentősége az energiatakarékosság előtérbe kerülésével egyre nagyobbá válik a nyílászáró gyártás piacán is. Fontos, hogy otthonát nem csak energiatakarékos háztartási gépekkel, hanem nyílászáróinak optimális kiválasztásával is energia hatékonnyá teheti.

A folyamatosan emelkedő energiaárak egyre indokoltabbá teszik, hogy a régi, elavult, rosszul hőszigetelt nyílászárókat még időben kicseréljük. A minőségi nyílászárók beépítésével télen jelentősen csökken a fűtés költsége, nyáron pedig hűvösebbé, ezáltal komfortosabbá