Amikor otthonába új ablakokat keres, az első kérdés, amellyel szembe fog kerülni az az lesz, hogy melyek az ablak típusai? Ugyan a lehetőségek végtelen tárházával fog találkozni. Feltehetőleg Önt is foglakoztatja a kérdés, mivel rengeteg lehetőség kínálkozik. Választhat az otthona stílusának, vagy pénztárcájának megfelelő ablaktípusok közül. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy minden ablaktípus más célt szolgál. Ebben a cikkünkben szeretnénk Önnek segítséget nyújtani, ha ablakcsere, vagy házépítés előtt áll. Sorba vesszük az egyszerűbb, olcsóbb megoldásokat egészen a drágább, komplexebb ablaktípusok felé haladva. Reméljük segítségünkkel ki fog igazodni az ablakok világában.

Hány rétegű legyen az üvegezés?

Ha ablakot szeretne rendelni az első lépés, amit tudnia kell, hogy két vagy három rétegű ablakot szeretne. 

Kétrétegű üvegezés:

A kétrétegű üvegezésű ablakok mára már teljesen elfogadottnak számítanak, műanyag ablakaink is alapjáraton kétrétegű üvegezéssel készülnek. A két üveglap között egy 16 mm-es Argon gáz réteg biztosítja a megfelelő hőszigetelést.

Háromrétegű üvegezés:

Norvégiában és Svédországban már törvénybe iktatták, hogy az új építésű ház ablakai háromrétegű üveggel kell rendelkezzenek. A három rétegű üveggel szerelt ablakoknak 30%-kal jobb a hőszigetelésük. Felár ellenében minden ablakunknál biztosítjuk a háromrétegű üvegezést.

ablak meleg-perem

Kell-e meleg-perem?

Ha eldöntötte, hány rétegű üvegezést szeretne, akkor a következő lépés, hogy eldönti, szeretne-e az üvegre meleg-peremet. A meleg-perem, vagy más néven műanyag távtartó alkalmazásával növelhető az ablakok együttes hőszigetelése. Ablakaink alapáron alumínium távtartóval készülnek, de minimális felár ellenében az üveget tudjuk meleg-peremmel is szállítani. A hőkamerás képen jól kivehető, hogy mennyivel egyenletesebb a hőeloszlás a meleg-peremes üvegű ablaknál. 

Kamraszám – mit jelent pontosan?

A műanyag nyílászárók szárnya és tokja kamrákra, légkamrákra van osztva. Minél több kamrával rendelkezik egy nyílászáró, annál jobb a hőszigetelése. Nálunk a háromfajta legkorszerűbb, legnépszerűbb kamraszám közül tud választani. 

 

ötkamrás ablak típusai
Ötkamrás ablakok:

Az ötkamrás ablakokat felújítóknak ajánljuk. Ha ablakcserére készül, akkor ez a legkedvezőbb árú megoldás az Ön számára. Ötkamrás ablakaink mindig 70mm szélességűek.

hatkamrás ablak típusai
Hatkamrás ablakok:

A hatkamrás műanyag ablakok az építkezések és felújítások legnépszerűbb megoldása. Energiatakarékos megoldást kínálnak. Hatkamrás ablakaink 76-85 és 90 mm tokszélességűek.

hétkamrás ablak típusai
Hétkamrás ablakok:

Széles termékpalettánkban csupán egy darab hétkamrás műanyag ablak található meg. Cégünk ugyanis nem hisz a kamrák felduzzasztásából eredő előnyökben. A Veka Softline 82, azonban egy valóban hiteles megoldás. Ez a hétkamrás termék méltán képviseli a prémium kategóriát.

Ablak szerkezete, nyitási lehetőségei:

Ahhoz, hogy megfelelően válasszon az ablakok közül, gondolja át, mire fogja használni az ablakot, hol fog elhelyezkedni, mi lesz mellette.

  • fix ablak: nem nyitható ablak, legegyszerűbb kivitelezés 
  • bukó ablak: buktatható ablak,
  • bukó-nyíló ablak: nyitható és buktatható ablak,  
  • tokosztós ablak: mindkét szárnyon van kilincs,
  • váltószárnyas ablak: csak az egyik szárnyon van látszó kilincs, a másodlagos ablak akkor nyitható, ha az elsődleges, kilincses már nyitva van. 
  • Váltószárnyas+bukónyíló: ugyanaz, mint az előző, csak bukó kivitelben. A másodlagos szárny sosem tudja a bukó funkciót!
Ablak szerkezete, nyitási lehetőségei
Ablak típúsai, szerkezete, nyitási lehetőségei

Most már tudja, melyek az ablak típusai. Azt, hogy milyen ablakot szeretne? Vagy további segítségre lenne szüksége? Kérje ingyenes árajánlatunkat az alábbi gombra kattintva!

Hívás